Om beredskapsplikten

Samfunnssikkerhet defineres som "Samfunnets evne til å verne seg mot og håndtere hendelser som truer grunnleggende verdier og funksjoner og setter liv og helse i fare. Slike hendelser kan være utløst av naturen, være et utslag av tekniske eller menneskelige feil eller bevisste handlinger." (Meld. St. 10 (2016–2017) Risiko i et trygt samfunn – Samfunnssikkerhet). Samfunnssikkerheten påvirkes av verdiene vi skal beskytte og deres sårbarheter, farene og truslene vi står overfor og vår evne til å forebygge og håndtere. For kommunene innebærer oppfølging av kommunal beredskapsplikt å se samfunnssikkerhetsverdier og -utfordringer i et helhetlig perspektiv. Målet er å bygge trygge og robuste lokalsamfunn gjennom samarbeid mellom offentlige, private og frivillige samfunnssikkerhetsaktører.

Beredskapsplanen er unntatt offentlighet

Beredskapsplanen er unntatt offentlighet jfr Offentlighetslovens §16 om innsyn i interne dokument hos kommunane og fylkeskommunane og Forvaltningslovens § 13 om taushetsplikt.

Regler

Krav til kommunal beredskapsplikt ble gjort gjeldene fra 1. januar 2010 gjennom endringer i sivilforsvarsloven. Bestemmelsene om kommunal beredskapsplikt ble videreført i lov 25. juni 2010 om kommunal beredskapsplikt, sivile beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret (sivilbeskyttelsesloven).

Kravene i sivilbeskyttelsesloven er konkretisert i Forskrift om kommunal beredskapsplikt.

Det er utarbeidet Veileder til forskrift om kommunal beredskapsplikt. Veilederen bygger på erfaringer fra arbeidet med kommunal beredskapsplikt både på lokalt, regionalt og sentralt nivå. Den legger til rette for felles rammer og forståelse av de enkelte bestemmelsene om kommunal beredskapsplikt. Veilederen erstatter Veiledning til forskrift om kommunal beredskapsplikt fra 2012.