Tildeling av bolig

Boliger tildeles etter søknad til NAV eller kommunen. Søknadene behandles av kommunens boligutvalg. Kommunens husutvalg har følgende sammensetning:

  • 1 representant fra rådmannens stab
  • 1 representant fra teknisk virksomhet
  • 1 representant fra NAV
  • 1 representant fra hjelpetjenesten

Saksbehandling

Kommunen behandler saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.

Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til kommunens egen klagenemnd, som avgjør om klagen skal tas til følge.

Målgruppe

Målgruppen for kommunale boliger er

  • Økonomisk vanskeligstilte. Personer med så lav inntekt at det ikke rekker til å dekke ordinære bo og livsoppholdsutgifter.
  • Flyktninger. Flyktninger er personer som har fått opphold på humanitært eller politisk grunnlag. Målgruppen omfatter også familiegjenforeninger.
  • Fysisk funksjonshemmede. Personer som har nedsatt funksjonsevne, sykdom eller skade og må ha fysisk tilrettelegging for å fungere i bosituasjonen.
  • Personer med psykisk utviklingshemming, medfødt eller tidlig ervervet funksjonshemming. Dette er personer med ulike tilstander med høyst forskjellige årsaksforhold. Utviklingshemmingen viser seg ofte tidlig ved at læreevne og evne til å klare seg i samfunnet er svekket. Her inngår personer med psykisk utviklingshemming og personer med utviklingsforstyrrelse.
  • Personer med psykisk lidelse. Psykiske lidelser refererer til psykiske vansker av en slik type eller grad at det kvalifiserer til en diagnose, som gjør det vanskelig å etablere/ opprettholde et stabilt forhold på det ordinære boligmarkedet Rusmiddelmisbrukere Personer som har vært i kontakt med behandlingsapparatet for sitt rusproblem eller har et erkjent rusproblem som gjør det vanskelig å etablere/ opprettholde et stabilt forhold på det ordinære boligmarkedet
  • Sosialt vanskeligstilte Personer som ikke naturlig hører inn under andre kategorier, men som har boligproblemer. Dette kan for eksempel også være personer som diskrimineres på boligmarkedet på grunn av adferd eller utseende
  • Eldre. Personer over 67 år som er vanskeligstilt på boligmarkedet på grunn av fysiske eller ”andre” funksjonshemminger.
  • Unge. Med unge mener vi her unge voksne i alderen 18 – 25 år
  • Bostedsløse. I Norge anvender vi en definisjon på bostedsløshet som tar utgangspunkt i posisjoner på boligmarkedet: Som bostedsløs regnes personer som ikke disponerer egen eid eller leid bolig, men som er henvist til tilfeldige eller midlertidige botilbud, oppholder seg midlertidig hos nær slektning, venner eller kjente, personer som befinner seg under kriminalomsorgen eller i institusjon og skal løslates eller utskrives innen to måneder og ikke har bolig. Som bostedsløs regnes også personer uten ordnet oppholdssted kommende natt.» (NIBR-rapport 2013:5 «Bostedsløse i Norge – en kartlegging», side 34).

Kommunens boliger

Kommunen disponerer rundt 30 leidligheter i Nesseby, Varangerbotn og Vesterelv

- Tangnesveien. 4 stk toroms leiligheter
- Nedenfor rådhuset. 6 stk fireroms leiligheter

Husleie ligger i området 6.000 - 10.000 kr/mnd + strøm.

 

Kummunen har 46 boliger tilgjengelig. Etter føringene i boligsosialhandlingsplan disponeres utleieboligene som flg

  • 11 Pleie og omsorg
  • 21 Hjelpetjenesten
  • 11 NAV
  • 3 Rådmannens stab til nøkkelpersonell

Priser

Boligene koster

Regler

Boliger tilbys i Nesseby som et lovpålagt og som et ikkeregulert tilbud.

Kommunene har hovedansvaret for å skaffe bolig til vanskeligstilte på boligmarkedet. Ansvaret gjelder de som ikke selv kan ivareta sine interesser på boligmarkedet. Det lovpålagte tilbudet ytes etter Sosialtjenestelovens §15 Boliger til vanskeligstilte, § 27 Midlertidig botilbudog Helse og omsorgstjenestelovens§3-7Boliger til vanskeligstilte. Sentrale forskrifter er Forskrift om sosiale tjenester for personer uten fast bopel i Norgeog Forskrift om individuell plan i arbeids- og velferdsforvaltningen.

Kommunestyret i Nesseby har også vedtattboligsosial handlingsplansom regulerer tildeling av bolig. Dette som svar på Helse- og omsorgstjenesteloven pålegg om kommunens ansvar for planlegging, etablering og drift av boliger med heldøgns omsorgstjenester, samt anbefaling i Stortingsmelding nr. 17 (2012-2013) Byggje – bu – leve oppfordres kommunene til å utarbeide handlingsplaner for bostedsetableringer.

Dersom kommunen har kapasitet, kan boliger også tilbys for ordinær utleie.